Artikel: Silke og strålebehandling
Silke og strålebehandling
BEMÆRK: Der er ingen videnskabelige beviser, der tyder på, at det at sove i silkesengetøj har nogen specifikke helbredende fordele for mennesker med kræft. Silke og uld er anbefalet af Kræftens Bekæmpelse som et middel mod rødme og hudirritationer på strålebehandlede områder.
Strålebehandling
Behandling med røntgenstråler. Strålerne ødelægger celler, især kræftceller, da de er mere følsomme over for stråler end normale celler. Strålebehandling er en effektiv behandling af mange kræftsygdomme. Ved almindelig strålebehandling udsættes kræftknuden for ioniserende stråling, som regel i form af højdosis røntgenstråler.
Strålebehandling har nogle velkendte negative bivirkninger. Hos Cillouettes bliver vi løbende kontaktet af kunder, som ønsker at benytte silke som en som et hjælpemiddel til at overkomme deres behandling.
Klassiske bivirkninger ved strålebehandling
Hårtab – Strålebehandlingen giver hårtab i de bestrålede områder. Hos de fleste vokser håret ud igen efter to-tre måneder. Ved høj stråledosis kan hårtabet i området være varigt.
Kemo skader hårsækken, hvilket forårsager hårtab; dette er kendt som kemoterapi-induceret alopeci. Når det lovende tegn på hårvækst begynder, er de nye hårstrå skrøbelige, sarte og tilbøjelige til at knække. Målet med at sove på silke er at skabe et blidt miljø, der fremmer hårgenvækst og forhindrer håret knækker i det tidlige stadie. Silkes unikke egenskaber gør den ideel til sarte hårfibre svækket af kemoterapi. Silke er glat, blød og friktionsfri og vil ikke fange eller stresse sarte hårfibre; de glider simpelthen hen over stofoverfladen og er mindre tilbøjelige til at gå i stykker. Silke er også skånsomt mod nyudvokset hår, samtidig med at det hjælper med at bevare den nødvendige fugt for fortsat vækst.
Hudreaktion - Huden i det bestrålede område kan reagere som ved kraftig solskoldning. Huden vil være helet en måneds tid efter sidste behandling. I nogle tilfælde kan huden blive mørkere efter strålebehandlingen.
Silke er et blødt og glat materiale, der kan hjælpe med at reducere hudirritation og friktion, og det er naturligt hypoallergen, hvilket kan være gavnligt for personer med følsom hud. Det anbefales af Kræftens Bekæmpelse at undgå kunsttekstiler mod det strålebehandlede område. I stedet anbefaler Kræftens Bekæmpelse af benytte uld eller silke omkring de berørte områder, for at undgå rødme og hudirritationer.
Det er vigtigt at bemærke, at selvom silkesengetøj kan være gavnligt for nogle kræftpatienter, er det ikke en kur mod kræft eller en erstatning for medicinsk behandling. Hvis du er kræftpatient, er det vigtigt at arbejde tæt sammen med din sundhedsplejerske for at udvikle en omfattende behandlingsplan, der imødekommer dine specifikke behov og symptomer.